Jakie gadżety wprowadzą ład w kuchni?

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym w większości domów czy mieszkań, spędza się wiele czasu. Domownicy przygotowują tam mniejsze oraz większe posiłki, zarówno dla siebie, jak i innych. Z myślą o satysfakcjonującym korzystaniu z tej przestrzeni, konieczne jest jednak utrzymanie porządku. To nie jest z kolei łatwe. W tym pokoju znajduje się dużo wyposażenia, a poszczególne czynności generują zabrudzenia. Warto sięgnąć zatem po gadżety, które pomogą zachować ład. 

Pojemniki na żywność

Podstawową kwestią w tym obszarze jest przechowywanie żywności. Korzystanie z opakowań sklepowych nie jest z reguły najlepszym pomysłem. W większości przypadków są to mało trwałe paczki, które nie są praktyczne względem przetrzymywania ich w szafkach czy szufladach, a do tego produkty szybko tracą w nich świeżość i aromat. Dotyczy to w szczególności wszystkich pokarmów sypkich, które w każdym domu znajdują się zwykle w zapasie, żeby można było je wykorzystać w dowolnej chwili. Na pewno warto zatem pomyśleć o zamykanych pojemnikach i to różnej wielkości. Ich zastosowanie sprawi, iż w szafkach nie będzie zbędnego chaosu, a w razie potrzeby wystarczy zdjąć wieko i skorzystać z ich zawartości. W odróżnieniu od papierowych czy delikatnych, plastikowych opakowań, nie ma przy tym ryzyka, że coś się rozerwie, a umieszcza się tam często drobne, suche produkty, które mogą rozsypać się na dodatek na podłogę. W razie potrzeby pojemniki przydają się również do przechowywania jedzenia w samej lodówce. 

Stojak na noże

Jednym z głównych punktów kuchennego asortymentu są oczywiście noże. W każdym domu można je znaleźć w różnych rozmiarach, a także o odmiennych kształtach ostrza, zależnie od tego do jakich produktów są one przystosowane. Niestety przy ich większej ilości, przechowywanie takiego wyposażenia w szufladach jest dość problematyczne. Często można mieć przez to problem ze znalezieniem potrzebnego akurat ostrza, a na dodatek przy nieuważnym wyjmowaniu takich akcesoriów, można się skaleczyć. Nieodzownym rozwiązaniem jest specjalny stojak, który stawia się na blacie. Dostępne są gazety tego typu o różnej wielkości, więc można kupić modele dostosowane do trzymania niemal dowolnej liczby noży. Dzięki temu te, z których korzysta się najczęściej, zawsze będą pod ręką. Wyjmuje się je również zawsze chwytając za rękojeść, co jest znacznie bezpieczniejsze. 

Reling na przybory kuchenne

Nieocenionym gadżetem w kuchni będzie na pewno reling, a więc specjalna listwa do wieszania na niej przyborów do gotowania. Najczęściej jest to metalowa rurka, którą montuje się na ścianie, a do umieszczania na niej akcesoriów, wykorzystuje się specjalne haczyki. Zwykle takie wyposażenie wykorzystuje się do trzymania podręcznych przyborów, takich jak choćby szpatułki, chochle, większe widelce i łyżki, które są potrzebne do mieszania i przekładania potraw przy okazji gotowania na kuchence lub w piekarniku. Zależnie od dostępnego miejsca, można tam jednak nawet odwieszać patelnie czy garnki. Dostępne są także specjalne koszyczki, które umieszczone na haczyku, służą jako dodatkowy przybornik, przykładowo do przypraw. Relingi umieszcza się przeważnie pod szafkami czy nad blatem, w niedalekiej odległości od głównej strefy do przygotowywania dań na ciepło. 

Uchwyt na ręcznik papierowy

Trudno wyobrazić sobie funkcjonalne i praktyczne pomieszczenie tego typu, bez ręczników papierowych. Wykorzystuje się je do przecierania mytych produktów, odprowadzania nadmiernej ilości tłuszczu z dań smażonych, a nade wszystko do ścierania powstających na blacie plam. Z tego względu doskonałym wyborem będzie uchwyt, najczęściej w formie stojaka, na którym można umieścić rolkę takich ręczników jednorazowych, żeby zawsze były pod ręką i można je było łatwo zerwać. Przy wielu kuchennych czynnościach dochodzi do rozlania się jakiejś cieczy. Jej natychmiastowe usunięcie z wykorzystaniem takiego papieru, znacznie ułatwi późniejsze sprzątanie. W przeciwnym razie dojdzie do jej zaschnięcia i powstania plamy, która wymaga potem szorowania. 

Sortowniki do odpadów

Obecnie segregacja śmieci wynika nie tylko ze świadomości ekologicznej, ale też odgórnie narzucanych wymogów. Tymczasem podczas gotowania, liczba odpadów jest bardzo duża i różnorodna. Znaczna część produktów pakowana jest w torby papierowe czy plastikowe. Tworzywa sztuczne oraz aluminium są również wykorzystywane przy wszelkich otwieranych pojemnikach czy puszkach jednorazowego użytku. Dochodzą do tego jeszcze ewentualne resztki potraw, skorupki po jajkach czy obierki po warzywach. Utrzymanie porządku nie jest w związku z tym łatwe, nie mówiąc już o rozdzielaniu poszczególnych śmieci. Bardzo pomocne będą zatem specjalne kosze z sortownikami. Posiadają one oddzielne komory, dopasowane pod kątem konkretnych kategorii. Dodatkowo warto też pomyśleć o specjalnym młynku do odpadów naturalnych. Rozdrobni on takie elementy, które można wtedy odprowadzić do kanalizacji. Będzie to szczególnie przydatne w blokach, gdy mieszkańcy nie mają do dyspozycji przydomowego kompostownika.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + trzynaście =