Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?

Zanim zaczniesz planować urządzenie kuchni, zdecyduj, jakiego rodzaju pomieszczenie jest ci potrzebne: miłe miejsce do przesiadywania z rodziną czy wspaniale wyposażona pracownia do tworzenia arcydzieł sztuki kulinarnej? Weź pod uwagę powierzchnię, którą dysponujesz oraz swój styl życia. Czy jesteś zapracowaną samotną osobą, jadającą głównie na mieście? Czy też kuchnia zmieni się u ciebie w jadalnię i salon zarazem, a często używany stół będzie musiał pomieścić wiele osób? Dopiero gdy odpowiesz sobie na te pytania, będziesz mógł zabrać się za planowanie strefy roboczej.

Płynna praca, czyli zasada trójkąta

Najważniejszą zasadą przy projektowaniu kuchni jest znalezienie tzw. roboczego trójkąta. Jego wierzchołki stanowią strefy przy zlewie, kuchence i lodówce. Urządzenia te nie mogą stać obok siebie, ale za to tak, by łatwo było przejść od jednego do drugiego. Uprości to gotowanie, a dostęp do głównych obszarów roboczych będzie wygodny.

Idealnym rozwiązaniem jest umieszczenie wejścia i wyjścia z kuchni tak, aby strefa przejścia nie zachodziła na obszar trójkąta i nie przerywała płynności pracy. Jeżeli dysponujemy dużym pomieszczeniem, ustawiona centralnie tzw. wyspa będzie wygodnym miejscem do pracy.

Z kolei w kuchni, która jest także jadalnią dla rodziny, postawiony na środku solidny stół, przy którym jada się posiłki, może być świetnym dodatkowym miejscem do ich przygotowywania.

Co ustawić razem, a co osobno

Planując kuchnię, postaraj się umieszczać obok siebie elementy pełniące podobną funkcję – to druga ważna zasada. Na przykład zlew i zmywarka powinny znaleźć się w pobliżu – można wtedy w jednym miejscu zgrupować wszystkie instalacje wodno-kanalizacyjne.

Tam, gdzie to możliwe, lodówkę i zamrażarkę należy ustawiać z dala od urządzeń emitujących ciepło. Jeśli jednak musisz kuchenkę umieścić obok lodówki, należy je rozdzielić płytą izolacyjną. Co prawda, większość urządzeń jest dziś wyposażona w warstwy izolacji pod obudową, ale warto zabezpieczyć się dodatkowo, by ustrzec się niespodziewanych wypadków czy awarii.

Urządzenia i szafki dopasowane potrzeb

Wybierając wyposażenie i urządzenia do kuchni, pomyśl nie tylko o miejscu, jakim dysponujesz, lecz także o tym, co i jak gotujesz. Czy naprawdę będzie ci potrzebna sześciopalnikowa kuchenka, czy większość twoich dań powędruje do mikrofalówki? Czy konieczny będzie dwukomorowy zlewozmywak z ociekaczem? Warto to przemyśleć i w rozsądny sposób zagospodarować przestrzeń, uzupełniając ją urządzeniami o pożądanych rozmiarach i funkcjach.

Zastanów się też, jakich szafek będziesz potrzebował. Musisz mieć ich więcej, jeżeli robisz wielkie zakupy raz w miesiącu. Z kolei jeśli kupujesz świeże jedzenie dwa, trzy razy w tygodniu, będziesz potrzebował mniej szafek, ale za to więcej miejsca w lodówce.

Na koniec pomyśl o bezpieczeństwie i higienie – upewnij się, że nic ci nie będzie przeszkadzać w pracy, a blatów nie zniszczą stawiane na nich gorące garnki czy krojenie ostrym nożem. Kuchenna podłoga, nawet mokra, nie powinna być śliska, za to łatwa do zmywania.

Zadbaj o najdrobniejsze szczegóły, bo kiedyś z pewnością to docenisz. Na przykład wybierając szafki, unikaj ozdobnych okuć -niezwykle kłopotliwe może się okazać uchwycenie ich zatłuszczonymi palcami, a także utrzymanie w czystości.

Projektując dom czy mieszkanie, właśnie kuchni warto poświęcić najwięcej czasu i zadbać o jej funkcjonalność. Żadne inne pomieszczenie nie potrzebuje bardziej naszej uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + 18 =